Membincangkan isu masyarakat Malaysia
Random header image... Refresh for more!

Pingat emas pertama Sukan Komanwel Malaysia

GLASGOW: Atlet angkat berat kebangsaan, Mohd Hafifi Mansor menepati ramalan apabila meraih pingat emas pertama buat kontinjen negara pada temasya Sukan Komanwel ke-20 di sini, Sabtu.Mohd Hafifi, 24, yang mengambil bahagian dalam kategori 69kg, menampilkan aksi cemerlang dengan jumlah angkatan 305kg menerusi snatch 135kg dan clean & jerk 170kg pada final di Scottish Exhibition and Conference Centre Precint di sini.

Pingat perak dimenangi oleh Yinka Ayenuwa dari Nigeria dengan 302kg manakala pingat gangsa menjadi milik Omkar Otari dari India dengan 296kg.

Sementara itu, peserta negara Mohammad Huzairi Ramli menamatkan saingan di tempat kelima dengan jumlah angkatan 290kg.

Mohd Hafifi menyifatkan kejayaan pingat emas itu merupakan hasil kesabaran dan mematuhi arahan jurulatihnya yang tidak mahu dia terjebak dengan perang psikologi daripada pihak lawan.

“Pada mulanya saya memang geram dan tercabar sebaik melihat atlet dari Nigeria (Yinka Ayenuwa) itu mahu membuat angkatan seberat 176kg bagi clean & jerk. Saya memang berniat untuk memintas berat angkatannya tetapi jurulatih enggan membenarkan saya berbuat demikian.

“Ini kerana beliau tahu ia lebih kepada serangan psikologi sahaja dan meminta saya bersabar. Hasilnya pingat emas milik kami,” katanya kepada pemberita di sini.

Dalam perkembangan sama, Mohd Hafifi turut mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin dan penyokong yang memberi sokongan menerusi laman sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram.

“Kemenangan ini adalah untuk Mak (Norizam Embong) di kampung (Kuala Terengganu), setiap kali saya membuat angkatan saya akan menyebut nama Mak, terima kasih Mak yang sentiasa menyokong serta mendoakan saya,” katanya.

Mohd Hafifi turut meluahkan hajatnya untuk membantu keluarga dengan hasil duit ganjaran yang dijangka bernilai RM80,000.

“Saya mahu menggunakan duit ganjaran nanti untuk membantu ibu saya membeli rumah di Kuala Terengganu,” katanya.

- Cecair Perangsang Isteri Paling Hebat Untuk Atasi Masalah Isteri Dingin Dengan Suami Dalam Masa 10 Minit Sahaja Selepas Guna!…
- Cerahkan Puting, Tempat Sulit Wanita, Celah Paha & Ketiak Dalam Masa 3 Hari Sahaja. Hebat Dan Berkesan!…
- Hormon Wangi Pemikat Lelaki No #1 Paling Berkuasa Di Dunia Kini Di Malaysia. Dapatkan Sekarang Juga!…