Membincangkan isu masyarakat Malaysia
Random header image... Refresh for more!

Projek gagal kerana pembangkang

SIBU: RM10 juta yang dibelanjakan untuk proses pengerukan tanah di Batang Rajang dan Batang Igan serta kawasan yang berhampiran dengan Pulau Kerto merupakan pembaziran wang dan usaha.

“Beberapa tahun lalu pihak pembangkang menggesa kerajaan untuk mengeruk sungai dan bukan membina pintu banjir dan benteng untuk mengurangkan banjir di sini” kata Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Sarawak Wong Siu Hieng.

– Wangian Hormon Pemikat Wanita No #1 Paling Berkuasa Untuk Memikat. Hasil Penemuan Morgan Labs Russia. Memikat Wanita Dalam Sesaat!…
– Jus Kekal Dara Jadikan Isteri Kembali Rapat, Ketat, Padat, Sendat & Tambah Nikmat Hanya Dalam 7 Hari Sahaja! …

“Kami berkata bahawa pengerukan bukan satu penyelesaian jangka panjang dan kami telah terbukti betul. Pada masa akan datang, kita tidak boleh mengikut pendapat orang awam untuk membuat keputusan teknikal.”

Wong berkata demikian pada sidang akhbar di pejabat JPS di Wisma Sanyan di sini semalam selepas diberi taklimat mengenai punca-punca kelewatan fasa kedua projek tebatan banjir yang melibatkan jarak 1.2 km dari Jalan Ek Dee ke Alan Road yang pada mulanya dijadualkan siap pada Ogos tahun ini.

Wong berkata langkah yang mengambil masa lima bulan dari bulan Februari 2012 untuk melengkapkan maklumat telah terbukti tidak berkesan dalam mengurangkan banjir di sini kerana kawasan yang dikorek kini telah dilimpahi oleh lumpur semula.

Masalah bertambah rumit sekarang kerana akumulasi kelodak sungai itu telah mewujudkan sebuah pulau yang lebih besar berbanding sebelum ini, katanya.

“RM10 juta itu  sepatutnya lebih baik dibelanjakan untuk projek tebatan banjir di Jalan Upper Lanang dari membuangnya untuk projek pengerukan.”

Dengan kegagalan pengerukan berhampiran Pulau Kerto, Wong berkata proses pengerukan di kelima-lima kawasan lain di Tanjong Kunyit, Paradom dan Batang Igan akan diberhentikan.

Projek bernilai RM650 juta sedang dilaksanakan secara berperingkat-peringkat

– Minyak Urut Lelaki Paling Berkesan Untuk Saiz, Naikkan Urat Jadi Perkasa Dan Tahan Lama!…
– Mens Delay Spray Berkesan Untuk ANDA Tahan Lama Sehingga 2 Jam Selepas 15 Minit Penggunaannya. Diskaun RM30. Tempoh Terhad! …

Pengarah JPS itu juga berkata jabatannya akan terus membida dana untuk menyiapkan projek tebatan banjir di bawah Rancangan Malaysia ke-11.

Beliau berkata projek yang bernilai RM650 juta itu  sedang dilaksanakan secara berperingkat.

“Kini kami  sedang melaksanakan fasa kedua yang dijangka siap pada Disember tahun ini.”

“Skop kerja melibatkan kesinambungan penjanaan Jalan Upper Lanang sehingga Jalan Ek Dee, peningkatan saliran di samping jalan raya dan membina dua pintu kawalan pasang surut dan stesen mengepam di Sungai Ek Dee.

“Stesen mengepam akan mempunyai empat pam tenggelam untuk melepaskan air banjir,” katanya.