Membincangkan isu masyarakat Malaysia
Random header image... Refresh for more!

Ujian PT3 dapat respons positif orang ramai

KUALA LUMPUR – Ujian Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) yang menggantikan Penilaian Menengah Rendah (PMR) mula mendapat respons positif orang ramai sejak dilaksanakan pada 1 Julai lepas. Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Mary Yap Kain Ching berkata, ibu bapa, guru dan pelajar yang mengambil PT3  menyifatkan ujian berkenaan sebagai inisiatif yang akan meningkatkan lagi mutu pendidikan di negara ini.

“Walaupun pada peringkat awal ia membebankan guru dan pelajar, namun setelah  dilaksanakan, mereka mendapati ujian berkenaan begitu menyeronokkan dan memberi banyak faedah di mana pelajar lebih cenderung menggunakan internet untuk mencari bahan berbanding hanya menggunakan buku teks sebagai rujukan seperti sebelum ini,” katanya.

- Cecair Perangsang Isteri Paling Hebat Untuk Atasi Masalah Isteri Dingin Dengan Suami Dalam Masa 10 Minit Sahaja Selepas Guna!…
- Cerahkan Puting, Tempat Sulit Wanita, Celah Paha & Ketiak Dalam Masa 3 Hari Sahaja. Hebat Dan Berkesan!…
- Hormon Wangi Pemikat Lelaki No #1 Paling Berkuasa Di Dunia Kini Di Malaysia. Dapatkan Sekarang Juga!…

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan buku mewah bertajuk ‘Wanita Hakka’ di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, hari ini.

PT3 melibatkan 63,000 pelajar di seluruh negara tahun ini.

Penilaian itu dimulakan dengan Instrumen Kajian Kes berbentuk kerja kursus bagi mata pelajaran Sejarah dan Geografi bermula 1 hingga 18 Julai.

Ini diikuti dengan ujian lisan (mendengar dan bertutur) bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris yang akan dijalankan dalam tempoh 6 hingga 29 Ogos ini, manakala ujian bertulis bagi 11 mata pelajaran lain pula akan diadakan pada 12 hingga 17 Oktober depan.

Yap berkata, meskipun terdapat komen negatif daripada segelintir ibu bapa mengenai ujian itu sebelum ini, namun setelah pelajar menjalani ujian tersebut, mereka semakin memahami tujuan pelaksanaan PT3.

- Alat Besarkan, Kuatkan, Panjangkan Alat Lelaki No #1 Paling Laris Di UK. Kini OFFER 50% Di Malaysia!…
- Vimax Original Kanada Dari Myidaman. 300% Pemulangan Wang Kalau ANDA Beli Vimax Yang Palsu Dari Kami!!…

- Rawat Masalah Ketegangan & Mati Pucuk Suami Dengan Mudah, Pantas & Berkesan. Berusahalah Untuk Kebahagiaan!!..

“Kebimbangan ibu bapa terhadap pelaksanaan PT3 ini semakin berkurangan, malahan mereka turut memberikan maklum balas yang baik,” katanya.

Beliau meminta ibu bapa dan ahli komuniti perlu memainkan peranan dalam membantu kementerian melaksanakan PT3 supaya ujian tersebut dapat dijalankan dengan lancar.

Menurutnya pendidikan bukan sahaja tanggungjawab Kementerian Pendidikan sebaliknya memerlukan kerjasama kolektif semua pihak untuk menjayakan hasrat Malaysia.