Membincangkan isu masyarakat Malaysia
Random header image... Refresh for more!

Setuju dengan Tun Mahathir,tetapi kali ini buat pilihan dengan betul

Aspan Alias

Dr Mahathir menafikan yang beliau tidak menyuruh Najib berhenti, hanya beliau tidak bersetuju dengan dasar-dasar Najib yang tidak memberikan keuntungan dan kebaikan kepada negara. Semalam saya menulis tentang kelemahan tindakan Dr Mahathir sambil menyatakan yang jika Najib diberhentikan, siapa yang ada untuk menggantikan Najib dalam pemikiran dan pandangan Dr Mahathir. Saya juga menulis yang selama ini semua pilihan Dr Mahathir itu akan akhirnya dipersalahkan oleh beliau sendiri.

Saya menyebut itu kerana itu adalah hakikatnya, tetapi kenyataan yang beliau buat untuk menarik balik sokongan terhadap Najib itu tidak pula salah dan sememangnya Najib bertanggungjawab kerana beliau adalah a ‘failed leader’ kepada rakyat yang berbilang kaum ini.

Saya menyebut itu dengan tujuan untuk kita memahami kenapa kita sentiasa di suakan dengan pemimpin yang tidak betul dan kena kepada kehendak rakyat dan negara. Hanya setelah kita memahaminya barulah kita mungkin dapat mencari penyelesaiannya yang baik supaya keadaan menyalahkan pilihan kita sendiri itu berulang lagi.

Apabila berlaku lagi keadaan kita menyalahkan pilihan kita sendiri, ia bermakna itu bukan lagi kesalahan mereka yang telah dipilih, sebaliknya ia adalah kesalahan kita yang memilih pula. Jika kita terus memilih pilihan yang salah ia menyebabkan kredibiliti yang memilih itu tidak mempunyai nilai lagi dan pandangan mereka yang memilih itu akan diabaikan oleh rakyat buat selama-lamanya.

Tetapi hakikatnya sekarang Najib sesungguhnya wajar melepaskan tanggungjawab memimpin negara kerana kita seolah-olah tidak ada kerajaan lagi. Kerajaan tidak berjalan diatas landasan yang boleh dihormati dan diyakini oleh rakyat dan jika kita tilik dan kaji sehalusnya, negara kita sedang berundur dan akan menjadi negara seperti negara dunia ketiga yang selama ini sudah menghampiri dunia yang pertama.
- Cecair Perangsang Isteri Paling Hebat Untuk Atasi Masalah Isteri Dingin Dengan Suami Dalam Masa 10 Minit Sahaja Selepas Guna!…
- Cerahkan Puting, Tempat Sulit Wanita, Celah Paha & Ketiak Dalam Masa 3 Hari Sahaja. Hebat Dan Berkesan!…
- Hormon Wangi Pemikat Lelaki No #1 Paling Berkuasa Di Dunia Kini Di Malaysia. Dapatkan Sekarang Juga!…

Tidak payah diulangi apa yang sedang berlaku sekarang dan blog ini bersetuju dengan pandangan Dr Mahathir. Apa yang perlu sekarang ialah untuk menerima hakikat yang Najib wajar berhenti kerana beliau sememangnya tidak mempunyai alasan untuk terus memimpin kita. Beliau sepatutnya bersara berbulan atau bertahun yang lalu dan keadaan sekarang memperkuatkan lagi alasan untuk Najib tidak lagi berada di Putrajaya itu kerana tidak ada apa yang akan dicapai selagi beliau berada di sana.

Kita sudah muak dengan sikapnya untuk menjadikan kita sebagai tentera upahan semata-mata menjaga beliau kukuh di Putrajaya dengan upah BRIM setahun sekali itu. Upah itu pun dibayar oleh kita sendiri dan tidak ada kena mengena dengan sumbangan peribadi beliau. Bayaran upah itu datangnya dari cukai-cukai yang dikutip dari rakyat jelata juga.

Keadaan negara kita begitu kucar kacir kerana perhubungan kaum yang buruk tidak dapat dikawal lagi Najib menyebabkan kaum Melayu dijadikan umpatan dan kejian kaum lain bukan kerana apa, tetapi kerana kelalaian Najib mentadbir urus isu ini dengan tidak betul Oleh kerana kelemahan Najib sekarang, kaum Melayu dipandang remeh oleh kaum bukan Melayu dan mereka sedang mengambil kesempatan yang ada untuk mendominasi segala-galanya dalam negara ini.

Amat mudah bagi kaum bukan Melayu untuk memecahkan Melayu itu kerana mereka tahu Melayu sekarang dalam keadaan yang paling lemah dan mudah dipersendakan oleh kaum bukan Melayu. Oleh yang demikian ‘ultimate’ kita untuk mencapai perpaduan kaum itu sudah pasti tidak akan kemana-mana kerana Melayu itu boleh dipecah-belahkan secara halus dan itu pun matlamat mereka.

Itu sebabnya sudah ramai orang Melayu tidak menyalahkan pertubuhan berhaluan kanan yang berikhtiar untuk mempertahankan ‘invasion’ kaum lagi terhadap orang melayu itu yang dilakukan oleh mereka semata-mata kerana kelemahan orang melayu yang semakin jelas sekarang ini.

Tidak berapa lama dahulu kita mempunyai harapan untuk memperbaiki keadaan ini dengan kita mengambil tindakan politik dengan bersandar kepada pihak alternatif kepada pihak yang memerintah sekarang tetapi hajat itu tidak kesampaian kerana dipihak alternatif itu juga mempunyai kelemahan, malahan lebih lemah daripada yang kita ada sekarang ini. Ramai rakyat mulai sedar yang Pakatan Rakyat telah menunjukkan rupa dan keadaan di masa depan jika mereka diberikan mandat untuk menggantikan yang ada pada hari ini.

Orang melayu mudah diperkotak-katikkan sehinggakan ada yang memuji pihak kerajaan alternatif sebagai terbaik semata-mata kerana pemberian peruntukan RM60 juta kepada Majlis Agama Islam negeri tertentu. Sesungguhnya peruntukan untuk Majlis Agama Islam itu bukan setakat RM60 juta, malahan mereka boleh membiayai Majlis Agama Islam itu sehingga ratusan juta kerana itu adalah cara yang boleh menambat hati orang Melayu tanpa memberikan kuasa atau bersama-sama menentukan hala tuju politik kita.

Mereka akan menentukan segala-galanya dan tidak boleh berbuat apa-apa kerana kita telah tertambat dengan peruntukan bagi Majlis Agama Islam yang RM60 juta itu. Pendeknya kita boleh dibeli dengan berumpankan peruntukan yang besar tetapi mereka yang menentukan masa depan kita. Dalam kontek ini kita sesungguhnya telah memajakkan jiwa dan siasah kita kerana peruntukan RM60 juta itu.

Sikap menerima wang pajakan itulah yang menyebabkan Kedah kehilangan Pulau Pinang dengan pajakan RM10 ribu setahun selagi ada bulan dan bintang dan Johor kehilangan Singapura dahulu. Sekarang dengan kepimpinan sejak beberapa dekad dahulu apabila sudah tiada apa yang hendak dipajakkan kita sekarang sanggup memajakkan jiwa raga kita kepada si pemajak yang rakus di sekeliling kita.

Maka yang paling penting ialah untuk membuat pemilihan yang betul kali ini. Jangan kita membuat pilihan kerana mengharapkan keuntungan peribadi dan ego kita. Yang terpenting ialah untuk mencari kepimpinan yang boleh menyelamatkan negara kita.

Tidak guna kita mengalih dan menganjak yang ada jika penggantinya adalah seorang yang lemah dan tidak berkemampuan. Ia memerlukan seorang yang ‘credible’ yang terbukti tidak mempunyai masalah dengan yang ada hari ini mahu pun dengan yang membangkang. Negara kita ini kecil tetapi cukup luas untuk ditadbir. Buat masa kini kita hanya menumpukan masalah yang kita lihat di Semenanjung ini sahaja tetapi kita agak terlupa yang kita mempunyai wilayah nun di Malaysia Timur yang tidak kurang masalah yang menghantui mereka sekarang ini.

Mereka juga memerlukan penyelesaian yang adil dan saksama.

-aspanaliasnet.blogspot.com