Membincangkan isu masyarakat Malaysia
Random header image... Refresh for more!

Evolusi nyamuk pembawa virus denggi lebih mudarat sebabkan kematian hingga 4 kali ganda

Kemunculan jangkitan yang teruk untuk penyakit denggi telah meninggalkan Malaysia dengan hampir empat kali jumlah kematian tahun ini berbanding tempoh yang sama pada tahun 2013, The Wall Street Journal melaporkan semalam.Kertas dipetik Rose Nani Mudin penyakit bawaan vektor seksyen Kementerian Kesihatan sebagai berkata tapisan daripada denggi, DEN-2, mula muncul berkuat kuasa Mac 2013, anjakan daripada sebelum ini tersebar luas DEN-3 dan DEN-4 serotype.

“Ia merupakan satu evolusi virus,” beliau dipetik sebagai berkata.

“The nyamuk Aedes boleh bertelur walaupun dalam satu sudu teh kecil air. Satu nyamuk boleh meletakkan kira-kira 100 biji telur. Bayangkan, jika semua telur menetas dan menjadi dewasa nyamuk. Terdapat 100 nyamuk dalam tempoh satu minggu. “

Menurut laporan itu, denggi biasanya datang dalam empat variasi virus: DEN-1, DEN-2, DEN-3 dan DEN-4. DEN-2 adalah satu serotype terutamanya berbahaya, Rose memberitahu akhbar itu.

Sehingga akhir Ogos, Malaysia telah melaporkan 131 kematian berkaitan denggi berbanding 38 dalam tempoh yang sama tahun lepas. Sebanyak 68,144 jangkitan juga dilaporkan, berbanding dengan 18.923 tahun lepas.

Selangor mempunyai jumlah tertinggi kes denggi di seluruh negara, dengan 34,404 kes dan 51 kematian dari Januari hingga Ogos berbanding dengan 8,694 kes dan 10 kematian dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Kelantan juga menyaksikan peningkatan dalam kes-kes denggi dari 17 Ogos – 23 OGOS, dengan 1,286 kes dan satu kematian dilaporkan.

Menurut akhbar itu, faktor-faktor lain untuk wabak tahun ini termasuk keadaan cuaca, dengan musim kering yang berpanjangan baru-baru ini dan hujan lebat sekali-sekala yang tidak keadaan yang ideal untuk pembiakan nyamuk.
- Cecair Perangsang Isteri Paling Hebat Untuk Atasi Masalah Isteri Dingin Dengan Suami Dalam Masa 10 Minit Sahaja Selepas Guna!…
- Cerahkan Puting, Tempat Sulit Wanita, Celah Paha & Ketiak Dalam Masa 3 Hari Sahaja. Hebat Dan Berkesan!…
- Hormon Wangi Pemikat Lelaki No #1 Paling Berkuasa Di Dunia Kini Di Malaysia. Dapatkan Sekarang Juga!…

Akhbar itu juga memetik pakar kesihatan yang dinamakan mobiliti yang semakin meningkat rakyat Malaysia yang bergerak virus itu di seluruh negara.

Pada hari Rabu, Reuters melaporkan bahawa pengeluar ubat Perancis Sanofi telah memperoleh kadar kejayaan 60.8% dalam ujian klinikal terakhir vaksin denggi itu.

Vaksin, iaitu vaksin denggi yang pertama di dunia, dengan syarat perlindungan yang tinggi terhadap demam denggi berdarah dan memotong sebanyak 80% risiko rawatan di hospital.

Menurut Reuters, vaksin adalah 42.3% berkesan dalam menangani DEN-2, berbanding dengan 35% di dalam kes Asia yang sebelumnya 10,000 kanak-kanak.

Rose memuji peningkatan, memberitahu WSJ, “perlindungan 35% untuk DEN-2 tidak mencukupi. Sasaran kami adalah 80% untuk kesemua empat serotype.”

Ketua eksekutif Sanofi Chris Viehbacher memberitahu Reuters pada Julai bahawa Mexico, Brazil dan Colombia boleh menjadi yang pertama untuk memasarkan vaksin.

Kelompok pertama akan siap tahun depan dan Sanofi bertujuan untuk menjual dos pertama pada separuh kedua 2015.

Denggi membunuh kira-kira 20,000 orang setiap tahun, kebanyakannya kanak-kanak.