Membincangkan isu masyarakat Malaysia
Random header image... Refresh for more!

MH17: Jenazah Dua Beradik Tiba di Kuching

KUCHING: Pesawat yang membawa keranda jenazah dua beradik mangsa tragedi MH17, Muhammad Afzal Tambi, 17, dan Marsha Azmeena Tambi, 15, tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia di sini, pada 11.35 pagi.

Sejurus tiba, 18 anggota dari Rejimen Keempat Kor Amor Diraja membawa keluar keranda yang membawa jenazah dua beradik itu untuk upacara penuh penghormatan tentera.

Upacara turut disaksikan Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri Muda Hal Ehwal Islam Sarawak Datuk Daud Abdul Rahman dan kira-kira 300 anggota keluarga dan sahabat handai mangsa.

Selesai upacara penghormatan, keranda dimasukkan ke dalam van jenazah untuk dibawa ke Masjid Jamek, Petra Jaya di sini untuk solat jenazah.

Terdahulu, pesawat jenis Charlie C130 yang membawa keranda kedua-dua jenazah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 9.02 pagi diringi Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof serta ahli keluarga terdekat mangsa.

Kedua-dua jenazah akan disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Semariang di sini bersebelahan pusara ibu bapa mereka, Ariza Ghazalee, 46, dan Tambi Jiee, 49 yang turut terkorban dalam nahas pesawat MAS MH17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine, pada 17 Julai lepas.