Membincangkan isu masyarakat Malaysia
Random header image... Refresh for more!

Pastikan peperiksaan ulangan lebih integriti

KUALA LUMPUR – Peperiksaan ulangan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi empat mata pelajaran yang soalannya bocor perlu dijalankan demi memastikan kredibiliti dan integriti ujian itu terpelihara.

Lembaga Peperiksaan (LP) dalam kenyataannya hari ini menjelaskan langkah itu dibuat selepas menerima pandangan beberapa pihak berkaitan isu peperiksaan ulangan bagi mata pelajaran Sains, Bahasa Inggeris, Matematik dan Bahasa Tamil.

– Wangian Hormon Pemikat Wanita No #1 Paling Berkuasa Untuk Memikat. Hasil Penemuan Morgan Labs Russia. Memikat Wanita Dalam Sesaat!…
– Jus Kekal Dara Jadikan Isteri Kembali Rapat, Ketat, Padat, Sendat & Tambah Nikmat Hanya Dalam 7 Hari Sahaja! …
– Dapatkan dress cantik dengan harga murah! …KLIK DI SINI!

“LP amat memahami kesukaran yang dihadapi semua pihak khususnya murid dan ibu bapa dan telah mengambil langkah-langkah perlu bagi mengelak perkara ini daripada berulang,” kata kenyataan itu.

Ini termasuk mengambil tindakan tegas tanpa kompromi terhadap mana-mana pihak yang terlibat dalam kebocoran kertas soalan berkenaan.

Badan peperiksaan itu menjelaskan bahawa calon yang tidak menduduki semula peperiksaan UPSR 2014 bagi empat mata pelajaran itu tidak akan diberikan gred tetapi direkodkan sebagai ‘T’ iaitu ‘Tidak Hadir’ bagi mata pelajaran terbabit.

Ini selari dengan peraturan peperiksaan yang berkuat kuasa bahawa calon hendaklah menduduki semua kertas peperiksaan bagi setiap mata pelajaran berkenaan.

– Minyak Urut Lelaki Paling Berkesan Untuk Saiz, Naikkan Urat Jadi Perkasa Dan Tahan Lama!…
– Mens Delay Spray Berkesan Untuk ANDA Tahan Lama Sehingga 2 Jam Selepas 15 Minit Penggunaannya. Diskaun RM30. Tempoh Terhad! …

Lembaga Peperiksaan menetapkan 30 Sept ini sebagai tarikh baharu untuk peperiksaan ulangan kertas Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 serta kertas Sains 018, 028 dan 038.

Tarikh baharu bagi ujian Matematik 015/1, 025/1, 035/1 dan Bahasa Tamil 036 dan 037 ditetapkan pada 9 Oktober.

Seramai 472,853 murid menduduki UPSR tahun ini di seluruh negara.